2024-10-24 10:32:58 Svjetski dan jabuka Učenici naše škole u ponedjeljak 21. listopada obilježili su Dan jabuka kušajući, slušajući i izrađujući radove o jabuci. Radovi su veseli i kreativni, a znanje o jabuci nam se produbilo. Pročitajte. Zašto jesti jabuke svaki dan? Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka možemo spriječiti neke zdravstvene probleme. Jabuka ima malo kalorija i puno vitamina. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija. Jača srce i snižava kolesterol. Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Zašto jesti hrvatske jabuke? Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Učenici 1.a razreda su tijekom produženog boravka obilježili Svjetski dan jabuka. Razgovarajući o važnosti jabuka, učenici s učiteljicom proveli pokus u kojem su istraživali pluta li jabuka na vodi lii tone. Upoznali su razne sorte jabuka, koje su kušali i ocijenili. U 1. a razredu najukusnija sorta je zlatni delišes. Dan su završili izradom smoothija od jabuka i ostalog voća. Učenici 3.a razreda naglasili su da je jabuka iz hrvatskog voćnjaka zaista svježa i da dozrijeva na stablu (ne u hladnjači) te da obilje sunca, kvalitetna zemlja i nezagađen okoliš daju vrhunsku jabuku. Razgovarali su o vitaminima, mineralima i vlaknima koje sadrži jabuka te zaključili da je prava mala riznica sastojaka koje povoljno utječu na naš organizam. Kušali su različite sorte jabuka te su rukama Spominjali su najpoznatije uzrečice o jabukama. „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.“ „Jabuka ne pada daleko od stabla.“ U prilogu su slike.
|
Osnovna škola Iver |